Το εργαστήριο όπως και ο προσωπικός χώρος ενός καλλιτέχνη, αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που μεταμορφώνονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και την καθημερινότητα του, ενώ παράλληλα πλαισιώνουν το έργο του και συμβάλλουν στην εξέλιξη της πρακτικής του.
Περιβάλλον χώρος κατοικίας – Γαλλία
Επιπλέον, λειτουργούν ως κοινωνικοί χώροι έμπνευσης, παραγωγής, διαλόγου και διαπραγμάτευσης, εντός των οποίων αναπτύσσονται ιδέες, διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, και αποκαλύπτονται πτυχές του χαρακτήρα, της ζωής και του πνεύματος του εκάστοτε καλλιτέχνη.
Κατοικία – Γαλλία
Ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους εργαστηρίων και κατοικιών καλλιτεχνών που συναντά κανείς στην ύπαιθρο ή στον αστικό ιστό, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως έργα τέχνης καθεαυτά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι κατοικίες και το εργαστήριο του καταξιωμένου και διεθνούς φήμης γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, χώροι που διαμορφώθηκαν από τον ίδιο και βρίσκονται στο SaintRémy-lès-Chevreuse στη Γαλλία και στο Πήλιο.
Εργαστήριο – Γαλλία
Ο Φιλόλαος γεννήθηκε στη Λάρισα, πέρασε ένας διάστημα της ζωής του στην Αθήνα φοιτώντας στη Σχολή Καλών Τεχνών, και το 1950 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να δουλέψει στην Académie de la Grande Chaumière και στο εργαστήριο του Marcel Gimond στην École des Beaux-Arts. Στη συνέχεια, το 1951 αποφάσισε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του λαμβάνοντας μαθήματα κεραμοπλαστικής στο Κέντρο Τεχνών Claireau του Saint-Rémy-lès-Chevreuse όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια και πολύ σύντομα άρχισε να διδάσκει, ενώ το 1958 απέκτησε το δικό του κτήμα στην κοιλάδα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε να κατασκευάζει και να διαμορφώνει το εργαστήριό του στην περιοχή. Μερικά χρόνια αργότερα, κάτω από το εργαστήριο ενσωμάτωσε και την κατοικία του. Ο Φιλόλαος διατηρούσε επίσης σπίτι, που υπήρξε πρώην μπακάλικο, στον Άγιο Δημήτριο Πηλίου. Εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του μαζεύοντας διαφόρων ειδών ξύλα που αξιοποιούσε για τα έργα του.
Εξοχικό – Πήλιο
Είχε μεγάλη σημασία για τον ίδιο οι χώροι όπου ζούσε και δούλευε να βρίσκονται κοντά στην φύση, ώστε να είναι σε διαρκή επαφή μαζί της και να τροφοδοτεί τις δημιουργίες του. Τόσο στο Saint-Rémy-lès-Chevreuse όσο και στο Πήλιο, το εργαστήριο και τα σπίτια περιλαμβάνουν στοιχεία αρχιτεκτονικής συνδυασμένης με τη γλυπτική. Είναι γεμάτα με έργα τέχνης διαφορετικών ειδών και μεγεθών, ατσάλινα και ξύλινα γλυπτά, εργαλεία, έπιπλα σχεδιασμένα από τον ίδιο και άλλα χειροποίητα αντικείμενα που αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο ο γλύπτης διερευνούσε τα υλικά του, αναδείκνυε τη λειτουργικότητά τους και μετέφραζε την οργανικότητα της φύσης στη φόρμα τους. Σήμερα η οικογένειά του έχει διατηρήσει τους παραπάνω χώρους ανέπαφους, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τη παρουσία του καλλιτέχνη ζωντανή, και να τιμήσει τη μνήμη και το έργο του.
Μάρη Σπανουδάκη
Επιμελήτρια & Ερευνήτρια
Άλκης Βολιώτης
Φωτογραφικό αρχείο